Mad på bål
På vores første dag med oplevelser i udelivet, præsenterer vi jer for mad på bål.
Måske tænker I (som vi selv gjorde) at mad på bål er en snæver palette af muligheder. Men vi vil her dokumentere at mulighederne er mange.
På vores valgfagshold er vi opdelt i små studiegrupper, og hver studiegruppe stod for at tilberede en ret til den fælles buffet.
Buffeten bød på alt fra skvadderkålsfrikadeller (som virkelig kan anbefales), til røget havørreder, skvadderkålspesto, rabarber med crumble, blommetærte, kartoffelsuppe og boller.
Røget havørred
Skulle der på nogen måde opstå tvivl, er røget havørred ikke nogle du fanger😉 Havørreder..... jo. Men inden du kan smæske dig i den lækre herlighed, kræver det en del forarbejde og der blev (for nogle), overskredet grænser. Sådanne nogle krabater skal nemlig lige skæres op, hvorefter indevolde og div. fjernes. Dette kaldes dissektion.
Processen i tilberedelsen er ikke så kompliceret som man lige skulle tro, udover, at det kræver nogle remedier, som man måske ikke lige ligger inde med.
At ryge fisk kan gøres i en tønde hvor du binder fisken op, hænger dem på kroge og derefter hænger dem på en tværgående "bjælke i tønden". Der laves et lille "bål" i den nederste skuffe i tønden hvorefter der hældes bøgeflis på. Sørg for guds skyld for, at der ikke er ild i "bålet", når du hælder bøgeflisen ned i tønden, men at skuffen kun består af gløder (et lille tip der udspringer af erfarringen med et mislykkedes forsøg🔥🐟🔥).
Et alternativ til tønden, er en lidt mindre avanceret udgave og tændes op med spritbrændere. Denne rygeovn (internt også kaldet "Kasper tophat") kan købes på Fluer.dk til 249 kr. Rygeovnen er transportabel og simpel.
Vil man gerne tilberede Havørred (eller andre fisk) i naturen, men ikke lige føler for at investere i en rygeovn, er der også en endnu simplere løsning, nemlig dej. Helt basic. En dej bestående af vand og mel er hvad du skal bruge for at tilberede et måltid af denne kaliber. Når ja.. og så selvfølgelig et bål. Fisken lægges ind i et forholdvis tykt lag dej (ca. 3 cm). Det er vigtigt at fisken først pakkes ind, lige inden det skal ind i gløderne på bålet, da dejen ellers godt kan klistre sig fast til fisken, hvis den er pakken ind for længe.
Når Bålet stort set kun består af gløder lægges dejen ind i de varme gløder i en times tid. Det er en god ide at vende dejen undervejs i tilberedningen, så fisken bliver ordentligt tilberedt.
I disse former for aktiviteter i uderummet, er der en bred vifte af deltagelsesmuligheder og mulighed for differentiering for børn og borgere, derudover er det aktiviteter der giver mening i forhold til at man er nødt til at samarbejde om at få lavet et bål, holde det i gang, bundet fisk op, så de kan blive røget i tønden, lavet en dej som vi kan pakke fisken ind i. Alt sammen for at kunne indtage et måltid mad.
Som sagt bød buffeten af retter tilberedt i og af naturen på en bred vifte af smagsoplevelser, som i kan se på billederne nedenfor.
God dokumentation med lækre billeder, super at I også får nogle pædagogiske overvejelser med ;-)
SvarSletFår vi mon også at høre lidt om jeres plantehold og jeres biotop ;-)
SvarSletKiggede lig forbi - jeg kan se at I ikke har lagt indlæg om biotopen og plantehold på bloggen - håber, det er på vej. Sig endelig til hvis I er usikre på formen / bloggen eller opgaverne :-)
SvarSlet